ПРАТ "ІЗМАЇЛ-НАВАСКО"

Код за ЄДРПОУ: 24769509
Телефон: 04841-49-4-47
e-mail: navasco@meta.ua
Юридична адреса: 68672,Одеська обл., Ізмаїльський р-н, с.Стара Некрасівка, вул.Жовтнева, б.52
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Товариство iснує з 1997 року, вперше Статут АТЗТ "Iзмаїл-Наваско" був зареєстровано 14.04.1997 роцi Iзмаїльською районною державною адмiнiстрацiєю Одеської областi. Статут ПрАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" (нова редакцiя) зi змiнами, зареєстрованими 04.05.2011 р. за №15351050008000232 державним реєстратором Iзмаїльської районної державної адмiнiстрацiї Одеської областi.
ПрАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" створене i здiйснює дiяльнiсть на основi Цивiльного кодексу України, Господарського кодексу України, Законiв України "Про акцiонернi товариства", "Про цiннi папери та фондовий ринок", "Про Нацiональну депозитарну систему та особливостi електронного обiгу цiнних паперiв в Українi" та iнших нормативно-правових актiв законодавства України та цього Статуту.
Згiдно з рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв Товариства (протокол вiд 30.04.2011 р.) найменування Акцiонерного товариства закритого типу "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" змiнено на Приватне акцiонерне товариство "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" вiдповiдно до вимог Закону України "Про акцiонернi товариства".
Злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл у звiтному перiодi не вiдбувалось.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Органiзацiйно структура товариства складається з:
- вiддiлення по виробництву продукцiї рослинництва;
- вiддiлення по виробництву продукцiї тваринництва (свинокомплекс);
- машино-тракторне вiддiлення
Товариство не має дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв.
Змiн в органiзацiйнiй структури по вiдношенню до попереднiх перiодiв не було.
Ролi та перспектив розвитку - Перспективи розвитку пов'язанi з збiльшенням посiвних площ пiд зерновi та технiчнi культури. Поряд з цим слiд широко впроваджувати досягнення науково-технiчного прогресу, зокрема новiтнiх технологiй i технiки.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб, протягом звiтного перiоду не надходили.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Органiзацiя ведення бухгалтерського облiку i складання фiнансової звiтностi на пiдприємствi здiйснюється згiдно Закону "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" та Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку.
Основними засобами визнаються матерiальнi активи, що утримуються пiдприємством для використання у виробництвi чи постачання товарiв i надання послуг. Основнi засоби класифiкуються по групам, амортизацiя на них нараховується згiдно ст. 144-146 роздiлу III Податкового кодексу України "Про оподаткування прибутку пiдприємств". Первiсна оцiнка об'єкта основних засобiв здiйснюється згiдно ст. 8-14 ПБО-7 "Основнi засоби".
Одиницею облiку запасiв визначається їх вид. Первiсна вартiсть запасiв , що придбаються за плату, є собiвартiсть, визначена згiдно ст. 9 ПБО-9 "Запаси". Не включаються у первiсну вартiсть запасiв, а вiдображаються у витратах перiоду понаднормативнi втрати та недостачi товарiв, витрати на збут, iншi витрати, що не зв'язанi з придбанням. Запаси вiдображаються у бухгалтерськiй звiтностi за первiсною вартiстю. На вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв (МШП), що облiковуються на рахунку 11, нараховується знос, сума зносу вiдображається на рахунку 13.3. З метою забезпечення зберiгання вiдповiдальними особами МШП у експлуатацiї органiзовано контроль та облiк у кiлькiсних показниках протягом їх фактичного використання.
Дебiторська заборгованiсть визнається активом, якщо iснує ймовiрнiсть одержання пiдприємством майбутнiх економiчних вигод та може бути достовiрно визначена її сума. У балансi дебiторську заборгованiсть за товари, роботи, послуги визнавати за чистою вартiстю, що дорiвнює сумi дебiторської заборгованостi за вирахуванням резерву сумнiвних боргiв.
У "Витрати майбутнiх перiодiв" вiдносяться суми на пiдписку перiодичних видань, попередньо оплаченi послуги та iншi витрати, що стосуються слiдуючого облiкового перiоду.
До складу "Доходiв майбутнiх перiодiв" включаються суми, що нарахованi на протязi поточного або попереднього звiтного перiоду, якi будуть визначенi у наступних облiкових перiодах.
Прибуток визнається на дату вiдвантаження продукцiї, а оцiнюється згiдно з ПБО-15.
Витрати вiдображаються одночасно зi зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань.
У виробничу собiвартiсть продукцiї включаються прямi витрати та загальновиробничi витрати.
Витрати, пов'язанi з операцiйною дiяльнiстю, якi не включаються у собiвартiсть реалiзованої продукцiї (адмiнiстративнi витрати, витрати на збут, iншi), квалiфiкуються вiдповiдно ПБО-16 i вважаються витратами перiоду.
Метод облiку та оцiнки вартостi фiнансових iнвестицiй - Фiнансовi iнвестицiї (крiм iнвестицiй, що утримуються пiдприємством до їх погашення або облiковуються за методом участi в капiталi) на дату балансу вiдображаються за справедливою вартiстю - iнвестицiй у звiтному перiодi не було.
Текст аудиторського висновку Власникам цiнних паперiв,
Керiвництву Приватного акцiонерного товариства "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
м. Одеса 20 лютого 2012 року
Аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора) щодо фiнансової звiтностi
Приватного акцiонерного товариства "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
станом на 31.12.2011 року
ОСНОВНI ВIДОМОСТI ПРО АУДИТОРСЬКУ ФIРМУ:
Повне найменування юридичної особи вiдповiдно до установчих документiв ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ "ПРОФАУДИТ"
Мiсцезнаходження юридичної особи 65033, м. Одеса, вул. Василя Стуса 2I1
Телефон (факс) юридичної особи (0482)734-01-39, 0675572567
Номер та дата видачi Свiдоцтва про внесення в Реєстр аудиторських фiрм, якi одноособово надають аудиторськi послуги, виданого Аудиторською палатою України № 4347 видане згiдно Рiшення Аудиторської палати України № 212I4 вiд 25.03.2010 р.
ОСНОВНI ВIДОМОСТI ПРО ЕМIТЕНТА:
Повне найменування Приватне акцiонерне товариство "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
Код за ЄДРПОУ 24769509
Мiсцезнаходження 68672, Одеська обл., Iзмаїльський район, село Стара Некрасiвка, вул. Жовтнева, будинок 52
Дата державної реєстрацiї Дата проведення державної реєстрацiї 16.04.1997 р.
Основнi вiдомостi про умови договору на проведення аудиту:
- договiр на проведення аудиту № 6-АI2012 вiд 27 сiчня 2012 року;
- дата початку проведення аудиту - 27 сiчня 2012 року;
- дата закiнчення проведення аудиту - 20 лютого 2012 року .
Перелiк перевiреної фiнансової iнформацiї:
З метою вирiшення встановлених завдань, аудиторами проведено аудит фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" (Далi - ПрАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО", Товариство), що додається, яка включає :
" Баланс станом на 31.12.2011 року;
" Звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк;
" Стислий виклад суттєвих облiкових полiтик;
Аудиторська перевiрка проводилась за перiод з 01.01.2011 р. до 31.12.2011 р. суцiльним методом (каса, розрахунковий рахунок) та вибiрково (iншi рахунки) з використанням методiв документальної перевiрки, спiвставлення й оцiнки, тестування доказiв, якi пiдтверджують суми та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах, включає оцiнювання застосованих принципiв бухгалтерського облiку та суттєвих облiкових оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнювання надання звiтiв у цiлому згiдно з МСА 500 "Аудиторськi докази".
Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть стосовно складання та достовiрностi подання наданої до перевiрки звiтностi та документацiї, вiдповiдно до Статуту ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" та чинного законодавства України, та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає як необхiдний для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки, а саме:
- Голова правлiння - Видобора С.В.
- Головний бухгалтер - Геєвська Ж.С.
Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаних облiкових полiтик, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.
Обсяг аудиторської перевiрки:
Аудиторами проведена перевiрка у вiдповiдностi з вимогами Законiв України "Про акцiонернi товариства", "Про цiннi папери та фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цiнних паперiв в Українi", "Про аудиторську дiяльнiсть", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", Рiшення ДКЦПФР №1360 вiд 29.09.2011 року "Про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики)" рiшення Аудиторської палати України вiд 18.04.2003 р. №122I2 "Про порядок застосування в Українi Стандартiв аудиту та етики Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв", Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг, Податкового кодексу України, та iнших законодавчих та нормативних актiв. Концептуальною основою для проведення аудиторської перевiрки є Положення (стандарти) бухгалтерського облiку.
Висновок сформований у вiдповiдностi:
- з Рiшенням ДКЦПФР №1360 вiд 29.09.2011 року "Про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики)"та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 28 листопада 2011 року за № 1358I20096;
- з вимогами Мiжнародних стандартiв аудиту №700 "Аудиторський висновок про фiнансову звiтнiсть", № 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", № 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора".
В зв'язку з сутнiстю перевiрки, та притаманних аудиту обмежень, iснує ймовiрнiсть та можливiсть того, що окремi, навiть суттєвi вiдхилення (помилки, вiдмiнностi, тощо) можуть бути не виявленi в ходi перевiрки, за що у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв аудиту (МСА №200 п.21, МСА № 240, п.17), прийнятих АПУ в якостi нацiональних, аудитор вiдповiдальностi не несе.
Розмiр суттєвостi помилки з замовником не обговорювався, тому розмiр суттєвостi визначався у вiдношеннi до виявлених у ходi здiйснення аудиту вiдхилень згiдно професiйного судження аудитора та вiдповiдно вимог стандарту МСА 320 "Суттєвiсть при плануваннi та проведеннi аудиту".
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї за видами активiв
вiдповiдно до встановлених нормативiв
Аудиторами перевiрено та проаналiзовано надану товариством фiнансову iнформацiю за видами активiв вiдповiдно до встановлених нормативiв, зокрема Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку та Мiжнародних стандартiв аудиту.
На пiдставi отриманих при перевiрцi даних, констатуємо:
- з метою забезпечення єдиних принципiв i процедур щодо вiдображення поточних господарських операцiй в облiку та складаннi фiнансової звiтностi, Наказом Голови правлiння затверджено облiкову полiтику ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО";
- бухгалтерський облiк у товариствi ведеться за журнально-ордерною та автоматизованою системою рахiвництва;
- вибiрковим спiвставленням даних первиних документiв iз записами на рахунках синтетичного та аналiтичного облiку, Головною книгою, оборотними вiдомостями i даними фiнансової звiтностi розбiжностей не виявлено.
Необоротнi активи товариства станом на 31.12.2011 року становлять 6984,2 тис. грн. та складаються з:
- Основних засобiв, якi знайшли вiдображення у ряд. 030 балансу "Основнi засоби" по залишковiй вартостi у сумi 3770,3 тис.грн.
Облiк основних засобiв ведеться товариством у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО №7 "Основнi засоби" пооб'єктно за їх первiсною вартiстю за Д-том субрахункiв балансового рахунку 10 "Основнi засоби". Сукупна первiсна вартiсть основних засобiв станом на 31.12.2011 року складає 9465,7 тис.грн.
Товариством як спосiб нарахування амортизацiї основних засобiв до 01.04.2011 року було обрано норми i способи амортизацiї основних засобiв, передбаченi податковим методом, а з 01.04.2011 року, вiдповiдно до вимог Податкового Кодексу України було обрано прямолiнiйний метод.
Знос основних засобiв нараховано у сумi 5695,4 тис.грн. i обчислено за К-том балансового рахунку 13 "Знос (амортизацiя) необоротних активiв". Метод нарахування зносу основних засобiв вiдповiдає вимогам П (С)БО №7 "Основнi засоби".
Вибiркова перевiрка операцiй з руху основних засобiв в цiлому пiдтверджує правильнiсть вiдображення цих операцiй у бухгалтерському i податковому облiку.
В результатi вибiркового спiвставлення даних синтетичного та аналiтичного облiку, показникiв бухгалтерських регiстрiв та фiнансової звiтностi суттєвих вiдхилень не виявлено.
Вибiр методики облiку операцiй з основними засобами в основному вiдповiдає Положенням (стандартам) бухгалтерського облiку, Плану рахункiв активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй.
Довгостроковi бiологiчнi активи станом на 31.12.2011 року по залишковiй вартостi склали 171,5 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 035 балансу Товариства.
Облiк бiологiчних активiв ведеться товариством у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО №30 "Бiологiчнi активи". Сукупна первiсна вартiсть бiологiчних активiв станом на 31.12.2011 року складає 171,5 тис.грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 036 балансу.
Накопичена амортизацiя бiологiчних активiв станом на 31.12.2011 року вiдсутня.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї станом на 31.12.2011 року становлять 3042,4 тис. грн., в яких вiдображено придбання контрольного пакету акцiй (51,487%) ПАТ АГРОКОМПАНIЯ "СВОБОДА", та вiдповiдно облiковуються у ряд. 040 балансу.
Станом на 31.12.2011 року оборотнi активи товариства облiковуються у сумi 4301,7 тис.грн. та складаються з:
- Виробничих запасiв, якi обiковуються у ряд. 100 балансу товариства станом на 31.12.2011 року у сумi 578,7 тис. грн.;
- Поточних бiологiчних активiв у сумi 426,5 тис. грн., якi облiковуються у ряд. 110 балансу товариства;
- Готової продукцiї у сумi 2250,0 тис. грн., яка облiковується у ряд. 130 балансу товариства станом на 31.12.2011 року.
Надходження запасiв облiковувалось за їх первiсною вартiстю в розрiзi класифiкацiйних груп. Первiсна власнiсть придбаних за плату запасiв складалась з цiни постачальника, витрат на заготiвлю, вантажно-розвантажувальних робiт та iнших витрат, пов'язаних з придбанням та доведенням до стану придатностi для використання. При вiдпуску запасiв у виробництво застосовувався метод середньозваженої собiвартостi. Запасiв, переданих на комiсiю чи у заставу, не малось. Уцiнка, дооцiнка чи переоцiнка у звiтному перiодi не робились.
Визнання первiсної оцiнки запасiв, а також розкриття iнформацiї вiдповiдають вимогам ПСБО 2 "Запаси"
Згiдно даних бухгалтерського облiку станом на 31.12.2011 року дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги склала 178,8 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 160 балансу товариства.
Величина резерву сумнiвних боргiв визначається методом застосування коефiцiєнта сумнiвностi. Резерв сумнiвних боргiв товариством у звiтному перiодi не нараховувався, що не вiдповiдає вимогам П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Дебiторська заборгованiсть за розрахунками станом на 31.12.2011 року становить 33,3 тис грн. та складається з дебiторської заборгованостi за розрахунками з бюджетом у сумi 33,3 тис. грн., що вiдповiдно облiковується у ряд. 170 балансу товариства.
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть станом на 31.12.2011 року облiковується у ряд. 210 балансу товариства у сумi 181,5 тис. грн.
Грошовi кошти та їх еквiваленти:
Облiк касових операцiй здiйснюється товариством у вiдповiдностi з вимогами чинного законодавства. На пiдставi розрахунку про встановлення лiмiту залишку готiвки в касi (Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затверджене Постановою Правлiння НБУ 15.12.2004р. № 637 зi змiнами та доповненнями) Наказом Голови Правлiння ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" встановлено лiмiт залишку готiвки в касi товариства. Перевищення лiмiту залишку готiвки в касi товариства у звiтному перiодi не встановлено. Залишок коштiв у касi товариства станом на 31.12.2011 року вiдсутнiй.
Облiк руху коштiв на поточних рахунках в банкiвських установах товариство здiйснює на субрахунках балансового рахунку 31 "Рахунки в банках". Надходження коштiв на поточнi рахунки документально пiдтверджено.
Залишок коштiв на поточних рахунках в нацiональнiй валютi в банкiвських установах станом на 31.12.2011 року складає 652,9 тис.грн. та облiковується за Д-том субрахункiв 311 "Поточнi рахунки в нацiональнiй валютi", що вiдповiдно визначено в ряд.230 балансу товариства.
Витрати майбутнiх перiодiв станом на 31.12.2011 року склали 1023 тис. грн. та вiдповiдно облiковуються у ряд. 270 балансу товариства.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя щодо активiв ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року визначена без суттєвих перекручень, вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, реально та вiрно вiдображена у фiнансовiй звiтностi товариства, справедлива та достовiрна.
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї про зобов'язання
вiдповiдно до встановлених нормативiв
Аудиторами перевiрено та проаналiзовано надану фiнансову iнформацiю про зобов'язання товариства до встановлених нормативiв, зокрема Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку.
При перевiрцi встановлено, що:
Довгостроковi зобов'язання Товариства станом на 31.12.2011 року складають 2026,0 тис. грн. та вiдповiдно облiковуються у ряд. 480 балансу.
Поточнi зобов'язання станом на 31.12.2011 року складають 155,8 тис. грн., з них:
- Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги складає 16,6 тис. грн. та вiдповiдно вiдображена в ряд. 530 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками з бюджетом - 36,8 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 550 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками зi страхування - 36,4 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 570 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками з оплати працi - 37,0 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 580 балансу товариства;
Iншi поточнi зобов'язання станом на 31.12.2011 р. становлять 29,0 тис. грн. та вiдповiдно облiковуються у ряд. 610 балансу товариства.
Облiк кредиторської заборгованостi товариством здiйснюється у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО № 11 "Зобов'язання".
Вибiрковою перевiркою розрахункiв iз нарахування заробiтної плати, нарахувань та утримань iз зарплати, вiдхилень вiд вимог чинного законодавства не виявлено.
Кредиторської заборгованностi, по якiй вийшов строк позову, товариство не має.
Валюта балансу станом на 31.12.2011 року складає 12309,4 тис. грн.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя щодо розмiру зобов'язань ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року визначена без суттєвих перекручень, вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, реально та вiрно вiдображена у фiнансовiй звiтностi товариства, справедлива та достовiрна.

Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї про формування та використання власного капiталу ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
вiдповiдно до встановлених нормативiв
Власний капiтал ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року облiковується у сумi 10127,6 тис.грн., у т.ч.:
· статутний капiтал - 20,0 тис.грн.;
· Додатковий капiтал - 1335,8 тис.грн.;
· резервний капiтал - 100,1 тис. грн.;
· нерозподiлений прибуток - 8671,7 тис.грн.
Статутний капiтал станом на 31.12.2011 р. складає 20,0 тис. грн. та вiдповiдно облiковується у ряд. 300 балансу товариства.
Додатковий капiтал станом на 31.12.2011 р. облiковується у ряд. 320 балансу товариства у сумi 1335,8 тис. грн.
Резервний капiтал станом на 31.12.2011 року облiковується у ряд. 340 балансу товариства у сумi 100,1 тис. грн.
Нерозподiлений прибуток товариства облiковується у сумi 8671,7 тис.грн. за К-том балансового рахунку 44 "Нерозподiленi прибутки (непокритi збитки)", вiдповiдно вiдображений у ряд.350 балансу товариства.
Аудиторами проаналiзовано наданi установчi документи ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО", а саме:
- Статут ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" (нова редакцiя) зi змiнами, зареєстрованими 04.05.2011 р. за №15351050008000232 державним реєстратором Iзмаїльської районної державної адмiнiстрацiї Одеської областi.
- Положення та iншi документи товариства.
ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" створене i здiйснює дiяльнiсть на основi Цивiльного кодексу України, Господарського кодексу України, Законiв України "Про акцiонернi товариства", "Про цiннi папери та фондовий ринок", "Про Нацiональну депозитарну систему та особливостi електронного обiгу цiнних паперiв в Українi" та iнших нормативно-правових актiв законодавства України та цього Статуту.
Згiдно з рiшенням Загальних зборiв акцiонерiв Товариства (протокол вiд 30.04.2011 р.) найменування Акцiонерного товариства закритого типу "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" змiнено на Приватне акцiонерне товариство "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" вiдповiдно до вимог Закону України "Про акцiонернi товариства".
На пiдставi вищевказаних документiв констатуємо, що статутний капiтал ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" становить 20 000,00 (двадцять тисяч гривень 00 копiйок) грн. та розподiлений на 100 (сто) штук простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 200,00 (двiстi гривень 00 копiйок) грн. кожна.
Розмiр статутного капiталу товариства визначений засновниками згiдно iз установчими документами. Данi про величину власного капiталу ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО", що вiдображенi в Балансi станом на 31.12.2011 р., пiдтверджуються даними облiкових реєстрiв
Форма iснування - бездокументарна.
Послуги щодо обслуговування випуску цiнних паперiв емiтента, iснуючих у бездокументарнiй формi станом на 31.12.2010 р. надавались ПрАТ "Всеукраїнський депозитарiй цiнних паперiв" (Код ЄДРПОУ 35917889, 04107, м. Київ, вул. Тропiнiна, 7-Г, Лiцензiя на провадження професiйної дiяльностi серiї АВ №498004 вiд 19.11.2009 р.), згiдно укладеної угоди.
Свiдоцтво про реєстрацiю випуску цiнних паперiв № 69I15I1I10, дата реєстрацiї - 27.10.2010 р., видане Одеським територiальним управлiнням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку 21.07.2011 р.
ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" протягом перевiряємого перiоду дiй щодо випуску та розмiщення iпотечних облiгацiй, розмiщення проспекту емiсiї iпотечних облiгацiй не проводило, iпотечного покриття iпотечних облiгацiй не створювало.
Кошти резервного капiталу ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 р. складають 100,1 тис. грн., що становить 500,5% вiд статутного капiталу та вiдповiдає вимогам чинного законодавства України.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя про формування та розмiр власного капiталу ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, справедлива та достовiрна.
Висловлення думки щодо вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства
Вiдповiдно до вимог чинного законодавства, а саме частинi третiй статтi 155 Цивiльного кодексу України (стосовно акцiонерних товариств), вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства - величина, яка визначається шляхом вирахування iз суми активiв, прийнятих до розрахунку, суми зобов'язань товариства, прийнятих до розрахунку. Розрахунок визначення вартостi чистих активiв складається за даними бухгалтерської звiтностi вiдповiдно до П(С)БО №2 "Баланс". Вартiсть чистих активiв ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року становить 10127,6 тис.грн.; Статутний капiтал - 20,0 тис. грн. тобто, вартiсть чистих активiв товариства є бiльшою за розмiр Статутного капiталу ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО".
На нашу думку ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" дотримується вимог чинного законодавства України.
Всиловлення думки щодо наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю
У звязку з тим, що аудиторська перевiрка ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" передує датi пiдготовки рiчного звiту Товариства, аудитори не мали можливостi встановити наявнiсть будь-яких невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю та рiчним звiтом ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО".
Висловлення думки аудитора щодо фiнансових звiтiв та результату фiнансово - господарської дiяльностi ПрАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
Фiнансова звiтнiсть товариством складена у вiдповiдностi до ст.ст. 11-14 Закону України "Про бухгалтерську та фiнансову звiтнiсть" та П(С)БО 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi".
Данi фiнансової звiтностi ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" реальнi, точнi та вiдповiдають вимогам чинного законодавства.
У звiтному перiодi згiдно узагальненiй iнформацiї про доходи та витрати Ф.2 "Звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк", результатом фiнансово-господарської дiяльностi товариства за звiтний перiод є прибуток у сумi 1278,6 тис.грн.
Нерозподiлений прибуток товариства - це результат дiяльностi товариства, рiзниця мiж його доходами i витратами у перевiряємому перiодi. Нерозподiлений прибуток ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року складає 1278,6 тис.грн.
Данi вибiркової перевiрки пiдтверджують правильнiсть визначення доходiв товариства згiдно вимог податкового законодавства, а саме, Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", затвердженого 22.05.1997 року за № 283I97.
Визнання, класифiкацiя та оцiнка доходiв пiдприємства здiйснюється на пiдставi П(C)БО 15 "Доходи". Визнання та склад витрат пiдприємства здiйснюється згiдно П(С)БО 16 "Витрати".
При проведеннi перевiрки правильностi формування фiнансового результату товариства за 2011 рiк за даними фiнансової звiтностi з вiдповiдною iнформацiєю бухгалтерського облiку суттєвих вiдхилень та перекручень не виявлено.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя щодо фiнансових звiтiв та результату фiнансово-господарської дiяльностi ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, справедлива та достовiрна.
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї про виконання значних правочинiв та дiї, якi вiдбуваючись протягом звiтного року могли вплинути на фiнансово-господарський стан ПрАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
30 квiтня 2011 року АТЗТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" було проведено загальнi збори акцiонерiв, на яких було прийняте рiшення про приведення дiяльностi Товариства у вiдповiднiсть до норм Закону України "Про акцiонернi товариства" (про визначення типу акцiонерного товариства, про змiну найменування з Акцiонерне товариство закритого типу "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" (АТЗТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" на Приватне акцiонерне товариство "IЗМАЇЛ-НАВАСКО".
У перевiряємому перiодi змiни у складi засновникiв, яким належать бiльш нiж 10% статутного капiталу товариства не вiдбувались.
Позику (кредит) на суму, що перевищує 25% активiв товариство у перевiряємому перiодi не отримувало.
Рiшення товариством про утворення, припинення його фiлiй, представництв не приймалось.
Порушення справи про банкрутство товариства, внесення ухвали про його санацiю в 2011 роцi не було.
Вищим органом товариства рiшень про зменшення розмiру статутного капiталу, припинення, банкрутство у звiтному перiодi не приймалось.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя про дiї, якi вiдбувались протягом звiтного року, позитивно вплинули на фiнансово-господарський стан ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО".
Висловлення думки щодо стану корпоративного управлiння ПрАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО", у тому числi стан внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства"
30 квiтня 2011 року АТЗТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" було проведено загальнi збори акцiонерiв, на яких було прийняте рiшення про приведення дiяльностi Товариства у вiдповiднiсть до норм Закону України "Про акцiонернi товариства" (про визначення типу акцiонерного товариства, про змiну найменування з Акцiонерне товариство закритого типу "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" (АТЗТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО") на Приватне акцiонерне товариство "IЗМАЇЛ-НАВАСКО".
У ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" вiдсутня спецiальна посада або вiддiл, що вiдповiдає за роботу з акцiонерами.
У ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" є ревiзор, який має повноваження та дає вiдповiдно до внутрiшнiх документiв товариства.
У ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" вiдсутня наглядова рада, є Директор, який має повноваження та дiє вiдповiдно до внутрiшнiх документiв Товариства.
У ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" вiдсутнiй власний кодекс (принципи, правила) корпоративного управлiння.
У ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" вiдсутня посада внутрiшнього аудитора або служба внутрiшнього аудиту Товариства.
На нашу думку, ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" необхiдно пiдвищити рiвень корпоративного управлiння для забезпечення ефективної дiяльностi товариства, належної уваги до iнтересiв акцiонерiв та рiвноваги впливу та балансу iнтересiв учасникiв корпоративних вiдносин.
Висловлення думки щодо iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства
Вiдповiдно до МСА 240 та МСА 315 аудитор повинен iдентифiкувати й оцiнити ризики суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства на рiвнi фiнансової звiтностi та на рiвнi тверджень для класiв операцiй, залишкiв на рахунках i розкриття iнформацiї.
На нашу думку, припущення не застосовне за обставин завдання, нами не iдентифiковано визнання доходiв як ризик суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства, фiнансова звiтнiсть ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" у цiлому не мiстить суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства чи помилки.
Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
Ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю активiв (необоротних активiв) Товариства станом на 31.12.2011 року, в зв'язку з чим не можемо висловити безумовно-позитивну думку вiдносно всiх показникiв фiнансової звiтностi Товариства. Однак вiдмiчене обмеження має незначний вплив на рiчну фiнансову звiтнiсть i на стан справ в цiлому.
Також облiковою полiтикою Товариства не передбачено нарахування резерву сумнiвних боргiв, що не вiдповiдає вимогам П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Не створювались забезпечення для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат: на виплату вiдпусток працiвникам, виконання гарантiйних зобов'язань та iн., що не вiдповiдає вимогам П(С)БО 11 "Зобов'язання".
ВИСЛОВЛЕННЯ ДУМКИ:
На нашу думку, за винятком впливу питань, про якi йдеться у параграфi "Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки", перевiрена фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" станом на 31.12.2011 року, його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату та вiдповiдає нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi.
Вважаємо, що проведена аудиторська перевiрка забезпечує обгрунтовану пiдставу для висловлення умовно-позитивної аудиторської думки.
Показники фiнансового стану ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
N
зIп Показники Формула розрахунку показника фiнансового стану акцiонерного товариства Формула розрахунку оптимальне значення критичне значення Фактично за 2011 рiк Висновки
1 Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi К1 = (Грошовi кошти + Грошовi еквiваленти) I поточнi зобов'язання ф. 1 (ряд. 220 + ряд. 230 + ряд. 240)
---------
ф. 1 ряд. 620 0,25- 0,35 менше 0,25 4,2 Характеризує готовнiсть пiдприємства негайно погасити короткострокову заборгованiсть. Позитивне значення показника.
2 Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (покриття) К2 = (оборотнi активи) : поточнi зобов'язання ф. 1 ряд. 260
---------
ф. 1 ряд. 620 2 1 27,6 Характеризує достатнiсть оборотних коштiв для погашення поточних зобов'язань. Позитивне значення показника.
3 Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (або платоспроможностi, або автономiї) К3 = Власний капiтал :Вартiсть майна (пiдсумок активу балансу) ф. 1 ряд. 380
----------
ф. 1 ряд. 280 бiльше 0,5 0,5 0,8 Характеризує питому вагу власного капiталу в загальнiй вартостi коштiв iнвестованих в його дiяльнiсть. Оптимальне значення показника.
4 Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) К4 =(забезпечення наступних витрат i цiльове фiнансування + довгостроковi збов'язання + поточнi зобов'язання + доходи майбутнiх перiодiв) : Власний капiтал ф. 1 (ряд. 430+ ряд.480 + ряд.620 +ряд.630)
---------
ф. 1 ряд. 380 0,5 1
0,2
Характеризує залежнiсть пiдриємства вiд залучених засобiв. Вiдповiдає нормативу.
ВИСНОВОК АУДИТОРА ЩОДО ФIНАНСОВОГО СТАНУ ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО"
Аудитор констатує, що фiнансовий стан за перiод, що перевiрявся, стiйкий, пiдприємство є платоспроможним, лiквiдним та має достатню кiлькiсть власних оборотних коштiв для погашення поточних зобов'язань. Безперервне iснування ПРАТ "IЗМАЇЛ-НАВАСКО" свiдчить про стабiльнiсть його дiяльностi та можливiсть безупинного функцiонування як суб'єкта господарювання.
Директор ТОВ "ПРОФАУДИТ" Т.В. Кравченко
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Iнформацiя про основнi види продукцiї або послуг, що їх виробляє чи надає емiтент - основнi види продукцiй - вирощування зернових та технiчних культур; тваринництво (вирощування свiней); надання послуг у рослиництвi. Перспективнiсть виробництва окремих товарiв, виконання робiт та надання послуг - Конкурентоспроможнiсть сiльськогосподарської галузi можлива лише в перспективi коли на внутрiшньому ринку вiтчизнянi виробники впевнено витiсняють iмпорт, це можливо при державному регулюваннi iмпорту, та пiдтримкою зi сторони держави вiтчизняних товаровиробникiв. Залежнiсть вiд сезонних змiн - Дiяльнiсть пiдприємства має залежнiсть вiд сезонних змiн, природних та клiматичних умов. Основнi ринки збуту та основних клiєнтiв - Основними ринками збуту продукцiї пiдприємства є м. Iзмаїл, м. Одеса та Одеська область. Основними клiєнтами є: ТОВ "Рiв.А.Холдiнг" , ПП "Бессарабiя В", ТОВ "Марьяж".
Основнi ризики в дiяльностi емiтента - неблагодiїнi клiматичнi умови - зона рискованого землеробства ; не благодатнi погоднi умови ( засуха, стiйки тривалi морози, дощева погода в перiод збору врожаю та iнш.) , тривалий перiод обороту капiталу i вiдсутнiсть дешевих кредитiв , не благодатна риночка коньюктура на сiльгосппродукцiю, постiйне пiдвищення цiн на ПММ, добрива, насiння та корма для тварин. . Заходи емiтента щодо зменшення ризикiв, захисту своєї дiяльностi та розширення виробництва та ринкiв збуту - Для захисту своєї дiяльностi та розширення виробництва та ринкiв збуту керiвництво розробляє такi схему сiвозмiну ,щоб забезпечити вирощування конкурентноспроможної продукцiї з одночасним пiдвищенням родючостi грунту як запоруки наступних врожаїв. У тваринництвi розроблена програма на вирощування свиней сучасних м'ясних пород, якi мають високий попит. Основним каналом збуту рослинницької продукцiї є переробнi пiдприємства а також зернотрейдери. Тваринницька продукцiя реалiзується також переробним пiдприємствам, а також через прямi продажi з пiдприємства i продаж через ринки. Пiдприємство застосовує прямi та оптовi методи продажу. Джерела сировини, їх доступнiсть та динамiку цiн - пiдприємство використовує як власну так i закуповує сировину, останнiм часом цiн на сировину та допомiжнi речовини стрiмко зросла, що не дає змоги пiдприємству конкурувати на ринку сiльськогосподарської продукцiї. Вирощування зернових, технiчних культур, розведення свиней є одними iз стратегiчних галузей АПК України, якi забезпечують виробництво i споживання продуктiв та м'яса та надає значнi надходження в державний бюджет. Однак в останнi роки в їх розвитку спостерiгається ряд негативних тенденцiй. Насамперед це стосується вирощування зернових, технiчних культур, розведення свиней . Негативнi змiни характеризуються стрiмким подорожанням матерiально-технiчного забезпечення сiльгоспвиробництва ( добрива, засобiв захисту росли сiльгосптехнiка), недостатнiм розповсюдженням насiння нових високопродуктивних сортiв i гiбридiв та їх дорожнеча, вiдсутнiстю доступних по цiнi сучасного сiльгоспобладнання та машин. Скорочена державна пiдтримка сiльгоспвиробникiв, зокрема скасована державна дотацiя в свинарствi на 1 кг вирощених свиней у живої вазi. Незадовiльними залишаються матерiально-технiчна база галузi, впровадження iнновацiй, фiнансове i кредитне забезпечення. Галузь має потребу у розвитку та збереженнi наявних обсягiв виробництва. Товариство не має змоги конкурувати з пiдприємствами якi впроваджують новi технологiї. Товариство не має змоги визначити його положення на ринку. Пiдприємство не проваджувало нових технологiй та нових товарiв. ЗАТ "ЗОРЯ", ПрАТ "ПЕРЕМОГА", ПАТ "СОНЯЧНЕ", ПрАТ "АГРОФIРМА "РОДИНА", ПрАТ "ДРУЖБА" є основними конкурентами в галузi. Особливостi продукцiї товариства вiдсутнi; товариство має намiр здiйснити модернiзацiю виробництва. Перспективними плани розвитку емiтента є всебiчний розвиток i постiйне удосконалення iнфраструктурних елементiв - системи пiдприємств, органiзацiй, закладiв виробничої та невиробничої сфери, якi покликанi обслуговувати рух продукцiї вiд виробника до споживача. Зазначена iнфраструктура виконує функцiї виявлення ринкових цiн як цiн реального попиту та реальної пропозицiї. Маркетинговий сектор iнфраструктури сiльськогосподарського ринку формують аграрнi товарнi бiржi, оптовi сiльськогосподарськi ринки, аукцiони, ярмарки, торговi доми, мiськi ринки, споживчi кооперативнi ринки, супермаркети, оптовi фiрмовi магазини та iншi структури, що забезпечують обмiн товарами. Постачальники за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв у загальному обсязi постачання є: ПАТ Компанiя "РАЙЗ", ПП "Ерiдон", ПП "Фармо-Центр, ТОВ "Хавестер", ТОВ "Алас", ТОВ "АгроРось", ТОВ "Агро-Союз Миколаїв".
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Iнформацiю про основнi придбання або вiдчуження активiв за останнi п'ять рокiв.
Придбано:
- Дискатор 6х4 ПК на суму 156,4 тис.грн; Сепаратор САД-14 на суму 37,5 тис.грн.; Сiвалка Аккорд ДТ-6 зIн 33306 бIу на суму 45,8 тис.грн.; Зернова сiвалка пневматична 730I10,9м-15см з причепним баком для насiння i мiндобрива 1910I250 bu на суму 725,9 тис.грн.; Измельчитель RM 240-Y бIу на суму 56,7 тис.грн. Разом за 2008 рiк - 1022,3 тис. грн.
- Культиватор КРНВ-5.6-04 на суму 30,0 тис.грн.; - Зернометатель ЗМ-60А на суму 30,8 тис.грн.; - Poseidon 5-63, АВД на суму 15,6 тис.грн.; - Оприскувач ОП-2000 (бIу) на суму 20,8 тис.грн. Разом за 2009 рiк - 97,2 тис. грн.
- Дробилка на суму 25,0 тис.грн.; - Охолоджувателi повiтря Breezair EA 145D на суму 56,3 тис.грн. Разом за 2010 рiк - 81,3 тис. грн.
- Зернометатель ЗМ-60С на суму 35,0 тис.грн.; - Плуг оборотний RABE бIу на суму 106,3 грн. Разом за 2011 рiк - 141,3 тис. грн.
Вiдчуження активiв за останнi чотири роки не здiйснювалось. У 2011 роцi вiдчужено - Доминатор CLASS 108SL Maxi 1995 рiк випуску (первисна вартiсть - 146,8 тис.грн.)
Планується придбання у 2012 роцi сiльгоспобладнання, а саме культиватор, диска тор., суттєвих умов придбання або iнвестицiї немає, вартiсть ринкова, спосiб фiнансування за рахунок власних коштiв товариства.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Первiсна вартiсть основних засобiв на початок року становила 9471,3 тис. грн., знос становив 5291 тис. грн., що означає, що основнi засоби були на початок року зношенi на 55,9%. На кiнець року первiсна вартiсть основних засобiв становила 9465,7 тис. грн., знос - 5695,4 тис. грн., процент зносу становив 60,2%. На протязi 2011 року вибуло ОЗ на суму 146,9 тис. грн. Надiйшло ОЗ за рiк на суму 141,3 тис. грн. Нараховано амортизацiї зi рiк - 521,2 тис. грн. Основнi засоби емiтента представленi переважно капiтальними виробничими спорудами, iнструментами, обладнанням та транспортними засобами. Меншу частку займають бiологiчнi активи. Будь-якi значнi правочини емiтента щодо них - Будь-якiх значних правочинiв емiтента щодо основних засобiв немає. Виробничi потужностi та ступiнь використання обладнання - свiнокомплекс - потужнiсть 168,1. тон у живої вазi за рiк . Всi основнi засоби знаходяться за мiсцезнаходженням товариства i в його постiйному користуваннi на правах приватної власностi та утримуються з додержанням заходiв щодо збереження активiв в установленому порядку на територiї розташування з метою використання їх у процесi надання послуг та для здавання їх в оренду iншим особам. Пiдприємство ремонтує основнi засоби власними силами. Екологiчнi питання, що можуть позначитися на використаннi активiв пiдприємства не виникають. Дiяльнiсть товариства не є шкiдливою для навколишнього середовища. На даний час Товариство не має планiв щодо капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв, так як такi плани потребують значних грошових вкладень та залучення кредитних ресурсiв, вартiсть яких є високою.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Однiєю з основних проблем є формування цiни ринком, вплив Товариства на цiно формування майже вiдсутнiй. Цiна ж на сiльгосппродукцiю, особливо одразу пiсля збору врожаю, є низькою . З урахуванням низьких закупiвельних цiн на сiльськогосподарську продукцiю, значне податкове навантаження, нестабiльнiсть та недосконалiсть законодавства - все це не дозволяє накопичити та направити кошти на оновлення основних засобiв. Однiєю з основних проблем, що не дозволяє стабiльно одержувати високi врожаї у рослиництва є клiматичнi умови, висока цiна на засоби по захисту рослин та мiнеральнi добрива, на гiбридне насiння кукурудзи, соняшника, зернових культур, на ПММ, запчастини.
Ступень залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень середня.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Факти виплат штрафних санкцiй (штраф, пеня, неустойка) i компенсацiй за порушення законодавства вiдсутнi.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Дiяльнiсть Товариства окрiм спецiального режиму оподаткування не має державної пiдтримки i здiйснюється на засадах самофiнансування в умовах зростаючої конкуренцiї.
Робочого капiталу для поточних потреб пiдприємства не достатньо. З метою зменшення збиткiв були вжитi жорсткi заходи щодо скорочення затратної частини дiяльностi Товариства.
Вирiшення проблеми пiдвищення фiнансової стiйкостi i лiквiдностi пiдприємства та збiльшення наявностi власних коштiв можливо перш за все за рахунок подальшого збiльшення обсягу виробництва сiльгосппродукцiї, забезпечення її реалiзацiї у перiод найвищого пiдвищення цiн, для чого забезпечити умови тривалого i якiсного зберiгання продукцiї на орендованих складах, або передачi на зберiгання на зерносховища (елеватори) i тим самим одержати пiдвiшений розмiр прибутку.
Основними шляхами пiдвищення фiнансової стiйкостi (лiквiдностi) пiдприємства за оцiнками фахiвцiв емiтента є:
- пiдвищення ефективностi використання основних фондiв пiдприємства;
- пiдвищення iнтенсивностi використання оборотних активiв пiдприємства;
- пiдвищення продуктивностi працi;
- подальше збiльшення обсягiв виробництва продукцiї;
- виробництво тiльки продукцiя, яка має стiйкий попит;
- зниження матерiальних операцiйних витрат;
- реалiзацiї продукцiї у перiод найвищого пiдвищення цiн
- залучення iнвестицiй (кредитiв) та iн.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На при кiнцi року укладено Договiр з ПП "Агропром-центр" на поставку засоби захисту рослин на суму 27953,76 грн. Термiн поставки березень-квiтень 2012 р. та укладено Договiр з ТОВ "АгроРось" на поставку насiння соняшнику на суму 113401,20 грн. Термiн поставки сiчень - лютий 2012 р.
При виконаннi цих договорiв товариство очiкує у подальшому отримати прибуток.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Товариство будє здiйснювати пошук iнвестицiй для фiнансування оновлення та розширення виробництва.
Для полiпшення фiнансового стану на пiдприємствi планується застосувати: пiдвищення ефективностi використання основних фондiв пiдприємства; пiдвищення iнтенсивностi використання оборотних активiв пiдприємства; подальше збiльшення обсягiв реалiзацiї товарiв; зниження матерiальних операцiйних витрат; розширення ринку збуту продукцiї; залучення iнвестицiй (кредитiв).
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Товариство за звiтний рiк не приймало участi у дослiдженнях та розробках.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судовi справи, стороною в яких вистувае емiтент або його посадовi особи вiдсутнi.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Вимоги до рiчного звiту емiтента не передбачають надання iнформацiї, розкриття якої може негативно вплинути на конкурентоспроможнiсть пiдприiмства. У зв'язку з цим вважаємо, що наданна iнформацiя є вичерпною.